2025-10-10

Zupa śliwkowa z programu „Ewa gotuje”. Przepis palce lizać!

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 551 prezentuje recepturę, którą zna z rodzinnego domu. Po drobnych modyfikacjach proponuje typową dla swojego regionu kremową zupę ze śliwek węgierek, która w jesiennym sezonie powinna zagościć na każdym stole. Jak ją zrobić i z czym podawać? Poznaj sprawdzony przepis z „Ewa gotuje”!

Zupa śliwkowa Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:

1 łyżka klarowanego masła
800 g śliwek
3 goździki
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka kisielu wiśniowego (lub skrobi ziemniaczanej)
1,5 łyżki cukru
kilka łyżek kwaśnej śmietany do przybrania

Zupę można podawać z grzankami, jak w domu Ewy Wachowicz, albo z drobnym makaronem.

Zupa ze śliwek z „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować tę potrawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 551. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.