Sprawdzone źródła regionalnych produktów
Ewa Wachowicz uwielbia góry, więc kolejny program zaczyna w Beskidzie Wyspowym. Zanim przygotuje coś smacznego, odwiedza gospodarstwo ekologiczne Lidki i Macieja Włodarczyków, znane z uprawy starych odmian jabłoni oraz śliwek.
Zaproszenie do programu przyjął Grzegorz Biedroń, prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej, który wraz z gospodynią zachwala zalety regionu.
Aksamitna zupa śliwkowa
Po śniadaniu w sadzie przenosimy się do kuchni i gotujemy zupę owocową na węgierkach, którą Ewa Wachowicz podaje z drobnym makaronem i kleksem śmietany. Przy okazji warto dodać, że zupy owocowe, takie jak gruszkowa, jabłkowa czy wiśniowa, są na południu Polski bardzo popularne, a receptury przekazuje się z pokolenia na pokolenie.
Gulasz z dzika jak za dawnych czasów
Ponieważ Beskid Wyspowy lasami stoi, a dodatkowo w tym regionie ciągle żywe są tradycje austro-węgierskie, to na drugie danie autorka programu proponuje gulasz z dzika.
Klasyczny jabłecznik rozgrzewa i rozpieszcza
Na deser jest szarlotka sypana. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze ciasta w takiej wersji, na pewno się w niej zakochacie.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 551. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.