2025-10-09

„Ewa gotuje”: Bardziej jesiennie w kuchni być nie może. Zobacz!

Sezonowe owoce i produkty regionalne to tajemnica pysznych dań. Wypróbuj te przepisy na zupę śliwkową, gulasz z dzika i jabłecznik, które proponuje Ewa Wachowicz w 551. odcinku programu. Świeże składniki, które królują na talerzach jesienią, to sposób na rozgrzanie się i zapewnienie organizmowi energii przed zimą. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Sprawdzone źródła regionalnych produktów

Ewa Wachowicz uwielbia góry, więc kolejny program zaczyna w Beskidzie Wyspowym. Zanim przygotuje coś smacznego, odwiedza gospodarstwo ekologiczne Lidki i Macieja Włodarczyków, znane z uprawy starych odmian jabłoni oraz śliwek.

Zaproszenie do programu przyjął Grzegorz Biedroń, prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej, który wraz z gospodynią zachwala zalety regionu.

Aksamitna zupa śliwkowa

Po śniadaniu w sadzie przenosimy się do kuchni i gotujemy zupę owocową na węgierkach, którą Ewa Wachowicz podaje z drobnym makaronem i kleksem śmietany. Przy okazji warto dodać, że zupy owocowe, takie jak gruszkowa, jabłkowa czy wiśniowa, są na południu Polski bardzo popularne, a receptury przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

Gulasz z dzika jak za dawnych czasów

Ponieważ Beskid Wyspowy lasami stoi, a dodatkowo w tym regionie ciągle żywe są tradycje austro-węgierskie, to na drugie danie autorka programu proponuje gulasz z dzika.

Klasyczny jabłecznik rozgrzewa i rozpieszcza

Na deser jest szarlotka sypana. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze ciasta w takiej wersji, na pewno się w niej zakochacie.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 551. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.