2025-10-02

„Ewa gotuje”: Małopolska do zwiedzenia i do zjedzenia

Ewa Wachowicz oprowadza widzów po swoim regionie, prezentując miejscowe przysmaki. Oprócz przygotowywania awanturki, żurku, tarty i marchwiaka, gospodyni programu proponuje też aktywny wypoczynek. Odwiedza Jurę Krakowsko-Częstochowską, Pustynię Błędowską, ruiny średniowiecznego zamku w Rabsztynie oraz skałki podkrakowskie w Dolinie Będkowskiej. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Awanturka z wędzonym pstrągiem

Pasta serowo-rybna z dodatkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa o ciekawej nazwie i świetnym smaku. Pierwotnie to smarowidło do chleba robione było z sera białego i sardynek z puszki. Złośliwi twierdzą, że w nazwie nie chodzi o mieszające się smaki, a raczej o „awanturę” w żołądku wywołaną przez tę potrawę, czemu Ewa Wachowicz stanowczo zaprzecza.

Żurek z leśnymi grzybami

Kolejną potrawą jest żurek na wędzonce, do którego Ewa Wachowicz dorzuca własnoręcznie zbierane leśne grzyby i to w dwóch wersjach. Każda daje inne doznania w domowej zupie.

Tarta z kiszoną kapustą

Na danie główne robimy francuską tartę, ale w odmianie na słono: nadzianą kapustą kiszoną i kurkami.

Marchwiak z Jury

Na deser Ewa Wachowicz proponuje regionalny wypiek z dodatkiem startej marchwi, czyli bogate i sycące ciasto marchewkowe po polsku.

Gość programu

W programie Ewa gości Iwonę Gibas, członka Zarządu Województwa Małopolskiego, która opowiada o zaletach regionu.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 550. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.