Awanturka z wędzonym pstrągiem
Pasta serowo-rybna z dodatkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa o ciekawej nazwie i świetnym smaku. Pierwotnie to smarowidło do chleba robione było z sera białego i sardynek z puszki. Złośliwi twierdzą, że w nazwie nie chodzi o mieszające się smaki, a raczej o „awanturę” w żołądku wywołaną przez tę potrawę, czemu Ewa Wachowicz stanowczo zaprzecza.
Żurek z leśnymi grzybami
Kolejną potrawą jest żurek na wędzonce, do którego Ewa Wachowicz dorzuca własnoręcznie zbierane leśne grzyby i to w dwóch wersjach. Każda daje inne doznania w domowej zupie.
Tarta z kiszoną kapustą
Na danie główne robimy francuską tartę, ale w odmianie na słono: nadzianą kapustą kiszoną i kurkami.
Marchwiak z Jury
Na deser Ewa Wachowicz proponuje regionalny wypiek z dodatkiem startej marchwi, czyli bogate i sycące ciasto marchewkowe po polsku.
Gość programu
W programie Ewa gości Iwonę Gibas, członka Zarządu Województwa Małopolskiego, która opowiada o zaletach regionu.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 550. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.