2025-09-19

Słodka i wilgotna tarta de Santiago z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 548 Ewa Wachowicz sięga po przepis o wielowiekowej tradycji. Tartę de Santiago wymyśliły ponoć zakonnice na szlaku świętego Jakuba, a rozsławili ją pielgrzymi, którzy byli nią częstowani w drodze. Miliony pątników nie mogą się mylić - jest pyszna! Poznaj sprawdzony przepis z „Ewa gotuje”!

Tarta de Santiago Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania ciasta według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:
4 jajka
250 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
250 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
cukier puder do posypania

Do pieczenia niezbędna jest forma o średnicy 24-25 cm wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem. Charakterystycznym zdobieniem ciasta jest krzyż zrobiony szablonem przed posypaniem cukrem.

Ciasto pielgrzymów z programu „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować tę przyprawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 548. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.