2025-09-12

Domowa przyprawa do zup i sosów z programu „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 547 Ewa Wachowicz korzysta ze świeżego lubczyku i grzybów, aby zrobić pełną aromatu i pogłębiającą smak przyprawę. Z powodzeniem może ona zastąpić kupowane polepszacze smaku, a jest bardziej naturalna i zdrowa. Jak ją zrobić? Według sprawdzonego przepisu z „Ewa gotuje”!

Przyprawa do zup i sosów Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania domowej „vegety” według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:
duży pęczek świeżego lubczyku
3 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka soli
3 łyżki cukru (może być brązowy)
500 ml wody
garść suszonych grzybów.

Przed gotowaniem warto przygotować sobie buteleczkę lub słoik, w którym będziemy przechowywać przyprawę. Należy ją trzymać w lodówce.

Domowa „vegeta” z programu „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować tę przyprawę? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 547. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.