2025-09-05

Ciasto ucierane z rabarbarem z programu „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 546 autorka programu przypomina klasyczny wypiek polskich domów, który pamiętamy z przepisów mam i babć. Ucierane ciasto to jedna z najprostszych receptur, a proponowany przez ekspertkę rabarbar można zastąpić innymi owocami. Jak się je robi? Według sprawdzonego przepisu z „Ewa gotuje”!

Ucierane ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu z programu „Ewa gotuje” potrzebne są:

5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g masła
4 łodygi rabarbaru

Ewa Wachowicz piekła ciasto w tortownicy 25-26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boki posmarowała masłem i wysypała bułką tartą.

Ciasto ucierane z owocami z programu „Ewa gotuje”: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 546. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.