Naleśniki z „Ewa gotuje”. Składniki
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki cukru
szczypta soli
wybrane dodatki
Przepis na naleśniki od Ewy Wachowicz
Jajka, cukier, sól i mleko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, następnie zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Smażyć na teflonowej patelni - z obu stron, na złoty kolor. Do smażenia według Ewy Wachowicz najlepsze jest klarowane masło, które daje plackom dodatkowy smak.
W swoim programie Ewa Wachowicz proponowała wersję z nadzieniem serowym - biały ser przetrzeć przez sito, posłodzić, dodać śmietankę - i truskawkami, ewentualnie z gotowym kremem czekoladowym lub dżemem i udekorować bitą śmietaną.
Zobacz, jak zrobić naleśniki Ewy Wachowicz krok po kroku:
„Ewa gotuje” od 6 września w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.