2025-08-22

Przepis na naleśniki. Sekretem Ewy Wachowicz jest w nim...

To najbardziej poszukiwany przepis w sieci. Proste smażone złociste ciasto to rarytas. A do tego dodatki, na słodko, słono, podane na ciepło lub zimno. Naleśniki są łatwe w przygotowaniu, ale stanowią idealną bazę fantazyjnego obiadu czy deseru. Nieważne, czy jesteś amatorem, czy doświadczonym kucharzem - ten przepis z programu „Ewa gotuje” możesz od razu dodać do ulubionych.

Naleśniki z „Ewa gotuje”. Składniki

4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki cukru
szczypta soli
wybrane dodatki

Przepis na naleśniki od Ewy Wachowicz

Jajka, cukier, sól i mleko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, następnie zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Smażyć na teflonowej patelni - z obu stron, na złoty kolor. Do smażenia według Ewy Wachowicz najlepsze jest klarowane masło, które daje plackom dodatkowy smak.

W swoim programie Ewa Wachowicz proponowała wersję z nadzieniem serowym - biały ser przetrzeć przez sito, posłodzić, dodać śmietankę - i truskawkami, ewentualnie z gotowym kremem czekoladowym lub dżemem i udekorować bitą śmietaną.

Zobacz, jak zrobić naleśniki Ewy Wachowicz krok po kroku:

Ewa gotuje od 6 września w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.