2025-08-08

„Ewa gotuje”: Ciasto ucierane ze śliwkami. Proste i pyszne!

Tradycyjne i po polsku, czyli tak, jak Ewa Wachowicz lubi najbardziej. Puszysty i pachnący wypiek wprawi gości w kulinarny zachwyt. Ciasto jest smakowite i ciężko mu się oprzeć, bo przypomina smak dzieciństwa prosto z babcinej kuchni. Wypróbuj autorski przepis z programu „Ewa gotuje” i umil sobie dzień.

Ciasto ucierane ze śliwkami z programu „Ewa gotuje”: składniki

800 g śliwek
2 jajka
160 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki oliwy
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany 18%

Dekoracja: lukier z cytryny i cukru pudru

Ciasto ucierane ze śliwkami od Ewy Wachowicz: przepis

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć. Dolać oliwę i zmiksować. Porcjami dodać kaszę mannę, mąkę, cały proszek do pieczenia oraz stopniowo wlewać śmietanę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do foremki (24x24 cm, wyścielona papierem do pieczenia). Na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki (połówki lub ćwiartki).

Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu udekorować lukrem (z soku z ½ cytryny i cukru pudru).

Ewa gotuje od 6 września w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie..