2025-07-28

Ketchup z cukinii. Przepis na domowy sos z „Ewa gotuje”

Smakiem tylko przypomina ten ze sklepu, ale ma same naturalne składniki. Twoi bliscy nie zauważą różnicy! Domowy ketchup ma długą datę ważności i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kiełbaski z grilla. A że pomidory i cukinia to wyśmienita kompozycja, to spróbuj też takiej podwójnej dawki warzyw w jednym sosie. Przepis idealny na czas dojrzewania pomidorów!

Domowy ketchup Ewy Wachowicz: składniki

1 kg dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Domowy ketchup z „Ewa gotuje”: Przepis

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Dorzucić czosnek. Dodać oliwę, ocet i cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu tak długo, aż pomidory całkiem się rozpadną, a sos mocno zgęstnieje.

Następnie przetrzeć przez drobne sitko lub zmiksować. Gorący sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i wystudzić. Przechowywać w lodówce. Aby przedłużyć trwałość domowego ketchupu, słoiczek można wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i w ten sposób zapasteryzować.

Ketchup z cukinii: składniki

Ketchup można też zmodyfikować, bazując na cukinii, a nie świeżych pomidorach. To jeszcze zdrowsza wersja, a smakuje praktycznie tak samo!

1,5 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
0.5 kg cebuli
1,5 łyżki soli 
0,5 szklanki cukru
125 ml octu jabłkowego lub 80 ml octu spirytusowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki ostrej
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
400 g (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego

Przepis na ketchup z cukinii

Cukinię umyć, przyciąć na końcach i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć ewentualne nasiona. Zetrzeć na tarce o większych oczkach, następnie włożyć do większej miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze. Wymieszać z cebulą i dodać soli. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc lub na około 6 godzin.

Przełożyć warzywa do garnka, dodać cukier i zagotować. Gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez pół godziny. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Dodać ocet, paprykę w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez 15 minut bez przykrycia.

Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i pogotować ok. 5 - 10 minut pod przykryciem. Zmiksować blenderem. Gorący ketchup nałożyć do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować tak jak ketchup Ewy Wachowicz.

Ewa gotuje jesienią w Polsacie.