Prosto z rodzinnego domu Ewy Wachowicz
W swoich mediach społecznościowych gospodyni programu „Ewa gotuje” często dzieli się pomysłami innymi niż te, które prezentuje na antenie. Jednym z nich jest oryginalny i jednocześnie tradycyjny przepis na obiad. „Pochodzi z mojego domu rodzinnego. Kiedy tylko zaczynały się młode ziemniaki, najczęściej jedliśmy je polane smażoną śmietaną i podane z kwaśnym mlekiem” - wspomina Ewa Wachowicz.
Przepis na młode ziemniaki ze smażoną śmietaną
Jak przyrządza ten dodatek do obiadu? „Wystarczy 0,5 litra śmietany 36% przelać na patelnię i zacząć dusić. Gdy zaczyna gęstnieć, z ogromną uwagą, mieszając, smażymy i doprowadzamy do wytrącenia się tłuszczu. Smażona śmietana ma wyglądać podobnie jak bułka tarta usmażona na złoto na maśle” - wyjaśnia ekspertka kulinarna.
Wyświetl ten post na Instagramie
Smak lata
Ewa Wachowicz zapewnia, że jej przepis gwarantuje eksplozję kulinarnych wrażeń. - Smakowo jest to czyste umami - zachwala jeden z najbardziej pożądanych w kuchni smaków. Co ciekawe pasuje on nie tylko do wytrawnych, ale i słodkich dań. - Latem taką smażoną śmietaną polewam też pierogi z owocami - sugeruje.
„Ewa gotuje” jesienią w Polsacie.