2025-07-09

Smażona śmietana? Przepis na letni obiad Ewy Wachowicz

Spróbuj, a z pewnością pokochasz ten tradycyjny, choć zapomniany dodatek. W wakacje zwykle wybieramy lekkie obiady i takie, które można przygotować bez trudu. A że sezon na młode ziemniaki w pełni, autorka „Ewa gotuje” sięgnęła właśnie po nie. Zdecydowała się na oryginalną ich wersję - ze smażoną śmietaną. Jeżeli spodziewasz się aksamitnego sosu, ten przepis cię zaskoczy. Sprawdź propozycję Ewy Wachowicz.

Prosto z rodzinnego domu Ewy Wachowicz

W swoich mediach społecznościowych gospodyni programu „Ewa gotuje” często dzieli się pomysłami innymi niż te, które prezentuje na antenie. Jednym z nich jest oryginalny i jednocześnie tradycyjny przepis na obiad. „Pochodzi z mojego domu rodzinnego. Kiedy tylko zaczynały się młode ziemniaki, najczęściej jedliśmy je polane smażoną śmietaną i podane z kwaśnym mlekiem” - wspomina Ewa Wachowicz.

Przepis na młode ziemniaki ze smażoną śmietaną

Jak przyrządza ten dodatek do obiadu? „Wystarczy 0,5 litra śmietany 36% przelać na patelnię i zacząć dusić. Gdy zaczyna gęstnieć, z ogromną uwagą, mieszając, smażymy i doprowadzamy do wytrącenia się tłuszczu. Smażona śmietana ma wyglądać podobnie jak bułka tarta usmażona na złoto na maśle” - wyjaśnia ekspertka kulinarna.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kuchnia, fit, podróże, zdrowe życie (@ewawachowicz)

Smak lata

Ewa Wachowicz zapewnia, że jej przepis gwarantuje eksplozję kulinarnych wrażeń. - Smakowo jest to czyste umami - zachwala jeden z najbardziej pożądanych w kuchni smaków. Co ciekawe pasuje on nie tylko do wytrawnych, ale i słodkich dań. - Latem taką smażoną śmietaną polewam też pierogi z owocami - sugeruje.

Ewa gotuje jesienią w Polsacie.