2025-05-29

„Ewa gotuje”: Tym razem na świeżo i chłodno. Witamy lato!

W menu nietypowy chłodnik, klopsy w sosie cytrynowym, pianki jogurtowe i lemoniada. Idealne dania na przyjęcia lub obiad w gronie rodziny w cieplejsze dni. Ewa Wachowicz ponownie zaskakuje interesującymi modyfikacjami tradycyjnych dań. Tym razem na jej warsztat trafiła okroszka. Co to? Dowiedz się z programu. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Okroszka. Chłodnik z tradycją

Tym razem Ewa Wachowicz postanowiła przygotować zupę na zimno o nazwie okroszka. Tę tradycyjną zupę robi się na kwasie chlebowym, dodając do niej przede wszystkim ogórki, jajka i mięso.

Pulpety w sosie cytrynowym

Na drugie danie są lekkie, orzeźwiające, ale sycące klopsy w sosie cytrynowym, podane z ryżem i marchewką.

Pianka jogurtowa

Po obiedzie Ewa robi domową lemoniadę. Natomiast na deser proponuje mocno schłodzone pianki jogurtowe z owocami.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 544. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.