2025-05-22

„Ewa gotuje”: Szybko, smacznie, oryginalnie. Po prostu pycha!

Autorka programu tym razem poleca krem z cukinii z fetą, naleśniki szpinakowe i ciasto kisielowe. Czasem najprostsze potrawy są najlepsze, szczególnie kiedy wychodzą spod ręki Ewy Wachowicz, która dodaje do nich swoje autorskie poprawki. Wśród składników świeże produkty, dopasowane do sezonu, ale dostępne przez cały rok. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Smakowity krem z cukinii z fetą

Odcinek zaczyna się od przyrządzenia błyskawicznej kremowej zupy z cukinii oraz porów. Potrawa jest podana z pokruszonym greckim serem feta.

Naleśniki szpinakowe

Na drugie danie autorka programu proponuje zielone naleśniki. A zielone, ponieważ z dodatkiem młodego szpinaku. W środku znajduje się kremowy serek śmietankowy oraz pstrąg z przydomowej wędzarni.

Ciasto z kisielem

Na słodko jest bardzo proste i łatwe w przygotowaniu ciasto z dodatkiem kisielu.

Kiełki i kwas chlebowy. Własnymi rękami

Ponadto Ewa pokazuje, jak we własnych czterech ścianach zrobić kwas chlebowy, a także wyhodować w słoiku świeżutkie kiełki.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 543. odcinku programu „Ewa gotuje”.

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.