2025-05-15

„Ewa gotuje”: Tak ich jeszcze nie jadłeś. Daj się zaskoczyć!

Krem z rzodkiewki, steki wieprzowe i tiramisu z kataifi. W 542. odcinku Ewa Wachowicz przyrządza popularne produkty tak, jak nigdy jeszcze nie próbowałeś. Bo w kuchni wystarczy zmienić jeden składnik, sposób gotowania lub podania, aby odkryć kolejne smakowite odsłony doskonale znanych potraw. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:05 w Polsacie.

Krem z rzodkiewki. Zaskakuje!

Rzodkiewkę najczęściej jemy na surowo, samą lub jako składnik sałatek, ale znakomicie sprawdza się też na ciepło, lekko podgrzana w wodzie, podana z masłem oraz bułką tartą, czy też duszona, a nawet zapiekana. Może być również składnikiem zup. Dlatego właśnie na bazie tego wiosennego warzywa Ewa Wachowicz robi znakomity krem, zagęszczony poczciwymi ziemniakami.

Steki wieprzowe z masłem z anchois

Daniem głównym są steki wieprzowe z rusztu. Wyjątkowo soczyste i znakomicie doprawione masłem solonym z zaskakującym dodatkiem w postaci anchois.

Tiramisu z kataifi

Na deser autorka programu przygotowuje mocno waniliowe, włoskie tiramisu. Ale uwaga - z bliskowschodnim ciastem kataifi.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 542. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:05 w Polsacie.