Krem z rzodkiewki. Zaskakuje!
Rzodkiewkę najczęściej jemy na surowo, samą lub jako składnik sałatek, ale znakomicie sprawdza się też na ciepło, lekko podgrzana w wodzie, podana z masłem oraz bułką tartą, czy też duszona, a nawet zapiekana. Może być również składnikiem zup. Dlatego właśnie na bazie tego wiosennego warzywa Ewa Wachowicz robi znakomity krem, zagęszczony poczciwymi ziemniakami.
Steki wieprzowe z masłem z anchois
Daniem głównym są steki wieprzowe z rusztu. Wyjątkowo soczyste i znakomicie doprawione masłem solonym z zaskakującym dodatkiem w postaci anchois.
Tiramisu z kataifi
Na deser autorka programu przygotowuje mocno waniliowe, włoskie tiramisu. Ale uwaga - z bliskowschodnim ciastem kataifi.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 542. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:05 w Polsacie.