Gulasz z mięsa indyka
Miękkie, duszone kawałki mięsa, warzywa, delikatna śmietana i aromatyczne przyprawy - ten gulasz nie wymaga wyszukanych dodatków, bo sam w sobie jest treściwym daniem. Doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad dla całej rodziny lub porządne danie na weekend.
Składniki:
1 kg żołądków indyczych
sól i pieprz
2 łyżki oleju ryżowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
200 g pieczarek
200 g fasolki szparagowej
100 ml białego wina wytrawnego
kilka gałązek świeżego tymianku
4 łyżki śmietany 18 proc.
Żołądki indycze dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wrzuć do dużego garnka z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż przez kilka minut, aż mięso lekko się zarumieni. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki marchewkę, pieczarki i fasolkę szparagową.
Zalej całość białym winem i poczekaj, aż część płynu odparuje. Następnie dolej wodę (tyle, by zakryła składniki) i duś wszystko pod przykryciem, na małym ogniu, aż żołądki będą miękkie (około 1,5 godziny). Pod koniec dopraw do smaku i zabiel gulasz śmietaną, dokładnie mieszając.
Ewa Wachowicz proponuje, by podawać gulasz z ziemniakami z rusztu i sałatką z kiszonych ogórków
Zobacz przepis w odcinku 394 programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:05 w Polsacie.