2025-05-09

Kremowe ciasto mandarynkowe na opak z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 541 gospodyni programu uczy tworzenia nowych potraw z reszek. Tym razem w roli głównej soki i owoce, które nadadzą smak pysznej szarlotce przygotowanej… do góry dnem w misce wyłożonej roladą. Jak przygotować ten przysmak? Poznaj przepis z „Ewa gotuje”.

Ciasto mandarynkowe Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
6 jajek
szczypta soli
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g mąki
dżem malinowy

Nadzienie:
100 ml soku mandarynkowego lub pomarańczowego
150 ml białego wytrawnego wina
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
70 g cukru
300 ml śmietany 36%
3 mandarynki

Ewa Wachowicz przygotowuje deser w misce wyłożonej folią spożywczą, żeby łatwiej później go wyjąć.

Szarlotka mandarynkowa na opak: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 541. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:10 w Polsacie.