2025-05-02

Delikatna jak chmurka. Tarta z kremem różanym i truskawkami

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 540 gospodyni programu prezentuje przepisy z myślą o przyjęciu na świeżym powietrzu. Wśród nich orzeźwiająca tarta z pokrytymi glazurą truskawkami z nutą róży w aksamitnym kremie. Jak przygotować ten przysmak? Poznaj przepis z „Ewa gotuje”.

Truskawkowa tarta z kremem różanym Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:

200 g mąki
70 g mąki migdałowej
40 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany bądź 1/2 łyżki zimnej wody
truskawki
kwiaty bratków do dekoracji

Krem różany:
350 g śmietankowego serka kanapkowego
150 g konfitury różanej

Glazura:
250 ml wrzątku
1 opakowanie glazury
2 łyżki cukru

Rozwałkowane ciasto Ewa Wachowicz przekłada do formy.

Delikatna tarta z truskawkami: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 540. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.