Co to jest liptauer? Sprawdź i spróbuj
Tydzień przed Wielkanocą i tuż przed Niedzielą Palmową Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić liptauera, czyli znakomitą pastę serową z papryką, która jest znakomitym smarowidłem do pieczywa, jak też można użyć jej do przygotowania faszerowanych jajek.
Makaron po szwajcarsku
Na drugie danie jest alpejski makaron z cheddarem. A dlaczego alpejski? Otóż dlatego, że przepis pochodzi ze Szwajcarii. Receptura jest bardzo ciekawa, bowiem do podgotowanych ziemniaków dorzuca się makaron, a następnie łączy z usmażonym boczkiem i cebulą, po czym zalewa mlekiem i śmietanką oraz zagęszcza startym serem żółtym.
Ciasto drożdżowe ze słodkim dodatkiem
Na deser Ewa Wachowicz piecze ciasto drożdżowe nadziewane czekoladą i udekorowane kruszonką. Najlepsze oczywiście ze szklanką mleka...
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 538. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.