2025-04-10

„Ewa gotuje”: Propozycje na mniej tradycyjną Wielkanoc

Tym razem w menu coś oryginalnego, coś nietypowego i klasyk z nutą czekolady. Ewa Wachowicz proponuje dania, które z powodzeniem nadadzą się na wielkanocny stół. Nie może więc zabraknąć faszerowanych jajek, baby drożdżowej, a drugie danie to proste znane składniki połączone w zupełnie nowy przysmak z makaronem. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Co to jest liptauer? Sprawdź i spróbuj

Tydzień przed Wielkanocą i tuż przed Niedzielą Palmową Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić liptauera, czyli znakomitą pastę serową z papryką, która jest znakomitym smarowidłem do pieczywa, jak też można użyć jej do przygotowania faszerowanych jajek.

Makaron po szwajcarsku

Na drugie danie jest alpejski makaron z cheddarem. A dlaczego alpejski? Otóż dlatego, że przepis pochodzi ze Szwajcarii. Receptura jest bardzo ciekawa, bowiem do podgotowanych ziemniaków dorzuca się makaron, a następnie łączy z usmażonym boczkiem i cebulą, po czym zalewa mlekiem i śmietanką oraz zagęszcza startym serem żółtym.

Ciasto drożdżowe ze słodkim dodatkiem

Na deser Ewa Wachowicz piecze ciasto drożdżowe nadziewane czekoladą i udekorowane kruszonką. Najlepsze oczywiście ze szklanką mleka...

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 538. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.