2025-03-07

Daleki Wschód w kuchni. Przepis na kimchi z „Ewa gotuje”

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 533 autorka przygotowała klasyk kuchni azjatyckiej, który mieszkańcy Korei Południowej jedzą niemal do każdego posiłku. Sprawdź listę składników potrzebnych do przepisu na kimchi z „Ewa gotuje”.

Kimchi: Składniki

1,5 główki kapusty pekińskiej
pół szklanki soli kamiennej (nie jodowanej)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ryżowej (opcjonalnie pszenna)
1 szklanka zimnej wody
1 cebula cukrowa (lub dymka/młoda cebula)
por
1 główka czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 gruszka (lub słodkie jabłko)
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki papryki gochugaru (można zastąpić chili lub pieprzem cayenne)
cybuchy (zielona część cebuli dymki)
1 marchewka (starta lub pokrojona w słupki)

Kimchi według Ewy Wachowicz: Przepis

Chcesz poczuć smak dalekowschodniej kuchni bez wychodzenia z domu? Spróbuj kimchi! Ta kiszonka jest nie tylko pełna smaku, ale także świetnie wspomaga trawienie. Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 533. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i przekonaj się, jak łatwo wprowadzić egzotyczne smaki do swojej kuchni!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.

Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial

Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat