Kimchi: Składniki
1,5 główki kapusty pekińskiej
pół szklanki soli kamiennej (nie jodowanej)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ryżowej (opcjonalnie pszenna)
1 szklanka zimnej wody
1 cebula cukrowa (lub dymka/młoda cebula)
por
1 główka czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 gruszka (lub słodkie jabłko)
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki papryki gochugaru (można zastąpić chili lub pieprzem cayenne)
cybuchy (zielona część cebuli dymki)
1 marchewka (starta lub pokrojona w słupki)
Kimchi według Ewy Wachowicz: Przepis
Chcesz poczuć smak dalekowschodniej kuchni bez wychodzenia z domu? Spróbuj kimchi! Ta kiszonka jest nie tylko pełna smaku, ale także świetnie wspomaga trawienie. Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 533. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i przekonaj się, jak łatwo wprowadzić egzotyczne smaki do swojej kuchni!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.