Pieczona pierś gęsi z ziemniaczkami: Składniki
Do przygotowania gęsiny według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są: 
4 piersi gęsi ze skórą
Marynata:
2 łyżki ostrej musztardy 
4 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu 
Świeżo mielony lub młotkowany pieprz 
4 łyzki oliwy
1 łyżka miodu
2 gałązki rozmarynu do pieczenia 
Sól do smaku 
1 kieliszek cydru lub białego wina
Ziemniaczki konfitowane:
2 kg drobnych ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
Olej z pestek winogron lub masło klarowane do konfitowania, czyli gotowania w tłuszczu.
Do obiadu Ewa Wachowicz podaje sałatkę z buraków ze słoika, ale własnej roboty, taka sama, jaką pokazywała w poprzednim odcinku programu.
Pieczona gęś Ewy Wachowicz: Przepis
Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 523. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.
 
                             
                            