2022-10-14

„Ewa gotuje”: Kuchenne przykazanie - nie marnuj!

Gospodyni pokazuje, jak samodzielnie przyrządzić w domu sos rumiany, który zawodowi kucharze znają pod nazwą „demi glace”, co oznacza „w połowie glazurowany”. W programie zdradza również przepisy na wywary oraz ciekawe sposoby na to, jak przetworzyć pozostałe z nich produkty. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Rosół na kurze i kaczych nóżkach
Dobry bulion to podstawa wielu innych potraw. Ale wywary w zależności od składników nie są sobie równe. Tym razem gospodyni uczy widzów, jak przygotować rosół na mięsie drobiowym.

Sałatka jarzynowa
Ewa Wachowicz zwraca uwagę na to, aby gotując, nie marnować produktów. Po przyrządzeniu rosołu lub bulionu wyjęte z nich warzywa można zamienić w sałatkę jarzynową.

Pasztet w słoikach
Na gotowanym mięsie, do którego Ewa dorzuca marchewkę oraz drobiową wątróbkę usmażoną z cebulą powstaje pasztet idealny do przechowania w słoikach.

Clafoutis
Na deser strucle drożdżowe z borówkami i kruszonką, czyli po prostu duże jagodzianki.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 461. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.