2022-04-15

„Ewa gotuje”: Świąteczny odcinek w Wielką Sobotę

Ewa Wachowicz przygotowuje uroczysty wielkanocny obiad w tradycyjnym stylu. Pierwszą potrawą, którą proponuje na świąteczny stół, jest pyszna biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami. To danie, do którego ma szczególny sentyment. Gospodyni prezentuje także przepisy na żurek oraz obowiązkowy w tym wyjątkowym czasie deser, czyli babkę. Jakimi jeszcze pomysłami na dania dzieli się w programie „Ewa gotuje”?

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Danie jak u mamy
Pierwsza potrawa, do której przygotowania zachęca Ewa Wachowicz, jest niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo smaczna. To biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Prowadząca program ma do tego dania olbrzymi sentyment, bowiem taki przysmak na Święta Wielkiej Nocy robiła zawsze jej mama. Potrzebne składniki to: biała kiełbasa (najlepiej surowa), cebula, jabłka, sok z cytryny, ziarna jałowca, masło klarowane, świeży tymianek i cydr. Pieczoną białą kiełbasę z jabłkami można ozdobić gałązkami tymianku i podawać z purée ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu. Do ziemniaków wystarczy dodać łyżkę masła i łyżkę chrzanu, ugnieść i udekorować koperkiem.

Bez niego nie ma Wielkanocy
Pieczona biała kiełbasa znajduje się też, zresztą wraz z wodą, w której się parzyła, w kolejnym daniu. Drugą propozycją Ewy Wachowicz na świąteczny stół jest żurek na pieczonej kiełbasie i domowym zakwasie, podany z jajkiem i ziemniakami. Do ugotowania tej tradycyjnej wielkanocnej zupy potrzebne są: biała upieczona kiełbasa, suszone podgrzybki, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, czosnek, zakwas żytni, majeranek, sól, śmietanka. Gotowy żurek podawać z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Można udekorować świeżym majerankiem.

Obowiązkowe słodkości
Na świąteczny deser prowadząca program piecze babkę cytrynową z serkiem mascarpone. W przepisie na to ciasto znajdują się: jajka, cukier, mascarpone, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, skórka i sok z cytryny. Po wystudzeniu babkę warto udekorować lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, borówkami amerykańskimi, truskawkami, malinami i miętą.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 448. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 9:55 w Telewizji POLSAT.