2021-09-09

„Ewa gotuje”: Co zrobić, gdy zostają dania „z wczoraj”?

0

Ewa Wachowicz zdradza sprawdzone sposoby na kuchnię w stylu zero waste. Pozostałości w kuchni - tego nie lubi żadna gospodyni. Wie o tym autorka programu. Dlatego pokazuje, jak wykorzystać wczorajsze naleśniki - które wystarczy zalać zupą jarzynową! Na drugie przygotowuje luzowane udka kurczaka, a na deser bardzo proste ciasto jabłkowe. Co jeszcze czeka widzów w 426. odcinku „Ewa gotuje”?

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatgo.pl.

Gdy zostają naleśniki...
Na pierwsze danie - wegetariańskie flaczki. Do przygotowania tej zupy potrzebne są: cebula, por, marchewka, pietruszka, seler, masło klarowane, białe wino wytrawne, majeranek, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gałka muszkatołowa. A do podania - zwinięte i pokrojone naleśniki oraz natka pietruszki i wersja wegetariańska flaczków gotowa!

Coś dla mięsożerców
Danie pierwsze było dla wegetarian, dlatego danie drugie jest dla mięsożerców! Tym razem Ewa Wachowicz robi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Tydzień temu gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony schab i zalała marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Pora, żeby wrzucić mięso na ruszt! Danie uzupełni szybka sałatka z następujących składników: sałata lodowa, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, sól, pieprz i oliwa. Do grillowanego schabu w marynacie bałkańskiej Ewa jeszcze poda przygotowany tydzień temu ajvar.

Przetwory jesienną porą
W tym odcinku gospodyni również pokaże, jak zrobić pikle z fasolki szparagowej. Do weków należy przygotować: żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry, oliwę, wodę, biały ocet winny, sól i miód.

Czas na wyjątkowo prosty i pyszny deser
Na deser - ciasto bez pieczenia! Spód tego typu ciasta będzie z sucharów i masła orzechowego. Ozdobi je mnóstwo kolorowych galaretek pokrojonych w kostkę oraz borówki. A prócz tych składników do tego pysznego deseru trafią też: masło, mleko, żelatyna, śmietana 36%, cukier waniliowy, jogurt grecki i cukier puder.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 426. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.

Komentarze