2020-10-15

„Ewa gotuje”: Klasyczne dania w pomysłowych odsłonach

0

Ewa Wachowicz i jej znakomite przepisy na pożywny dwudaniowy obiad i pyszne ciasto. Zupa gołąbkowa, piersi z kaczki w pikantnym sosie karmelowym oraz placek z jabłkami, który jesienią smakuje najlepiej! Popularna restauratorka ma także sposób, jak przedłużyć sezon dyniowy. To wszystko w 401. odcinku programu „Ewa gotuje” w sobotę 17 października o godz. 10:10.

Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.

Tym razem Ewa Wachowicz zajmie się dekonstrukcją tradycyjnych gołąbków i zamiast farszu z ryżu i mielonego mięsa zawiniętego w liście kapusty włoskiej, na pierwsze danie zrobi pożywną zupę gołąbkową z ryżem, mieloną wieprzowiną i posiekaną, włoską kapustą.

Do garnka trafią: klarowane masło, mielone mięso, marchewka, cebula, por, rosół, tymianek, słodka papryka, ryż, włoska kapusta, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Zupa wyjdzie gęsta i będzie w niej widać wszystkie składniki gołąbków!

Po pysznej zupie Ewa Wachowicz zaprasza na kacze piersi w karmelowym sosie. Kacze piersi oprószamy solą, przyprawiamy pieprzem, papryczką chili i w zamkniętym pojemniku odstawiamy na dwie godziny do lodówki. W tym czasie Ewa Wachowicz proponuje zrobić surówkę.

W jednym z poprzednich odcinków gospodyni programu pokazywała, jak ukisić jabłka. Teraz można je wykorzystać do przygotowania surówki z marchewką. Z kolei z cukru trzcinowego, wody i sosu sojowego na patelni powstanie sos karmelowy, w którym Ewa udusi doprawione i schłodzone w lodówce kacze piersi, z dodatkiem: pieczarek, czosnku i imbiru.

Kacze piersi duszone w nieco orientalnym, lekko pikantnym sosie karmelowym ozdobi kolendrą i poda w sąsiedztwie surówki z marchewki z kiszonym jabłkiem i bardzo zdrowej komosy ryżowej.

W sezonie na dynie Ewa Wachowicz chętnie po nie sięga i wykorzystuje na różne sposoby. W programie pokaże, jak zamarynować dynię, by cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Natomiast na deser prowadząca zaproponuje ciasto z połówkami jabłek. To będzie niesamowicie prosty, ale pomysłowy jabłecznik! Ten placek ma jedną wadę - jest tak pyszny, że szybko znika!

Życzymy smacznego!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.

Komentarze
© Polsat 2020