2025-05-30

Okroszka. Chłodnik, którego koniecznie musisz spróbować

Nastaw się na bogactwo smaków, przygotuj składniki i gotuj razem z Ewą Wachowicz! W odcinku 544 odcinku autorka programu sięga po przepis na zupę okroszkę. Podstawą tego orzeźwiającego chłodnika jest zakwas chlebowy, więc amatorzy żurów powinni się skusić na jego bogaty smak. Skąd pochodzi jego nazwa i jak go zrobić? Według sprawdzonego przepisu z „Ewa gotuje”.

Okroszka Ewy Wachowicz: Składniki

Do przygotowania dania według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne są:
1 ogórek
100 g szynki konserwowej
2 jajka
1 litr kwasu chlebowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, cukier do smaku
pęczek szczypiorku

Ewa Wachowicz używa do zupy kwasu chlebowego własnej roboty, ale można też go kupić.

Chłodnik z kwasu chlebowego: Przepis

Jak przygotować to danie? Szczegółowy przepis i porady Ewy Wachowicz zobaczysz w 544. odcinku „Ewa gotuje”. Przygotuj składniki i gotuj, oglądając program!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 11:00 w Polsacie.