2022-11-25

„Ewa gotuje”: Przepisy dobre nie tylko na imprezę andrzejkową

Idealne kulinarne pomysły na imprezę: szybkie i wygodne do zrobienia i podania. Ewa Wachowicz proponuje dwie niebanalne przystawki, do tego zaskakujące danie główne, przypominające nieco dobry fast-food i najprostsze brownie, bo smażone, a nie pieczone. Prowadząca dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Przystawki andrzejkowe
Krzątanina w kuchni Ewy Wachowicz zaczyna się od zrobienia dwóch przystawek: włoskiej bruschetty oraz tartaletek z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami.

Obie przystawki znakomicie sprawdzą się w roli tak zwanych czekadełek przed obiadem i zaspokoją pierwszy głód - chociażby podczas imienin albo imprezy andrzejkowej.

Kapsalony holenderskie
Głównym daniem odcinka jest zaskakująca kompozycja domowych frytek, odpowiednio doprawionego i usmażonego mięsa kurczaka oraz sałatki z pomidorów, ogórków, cebuli i kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym. - Przepis wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! - wyjaśnia Ewa Wachowicz.

Brownie z patelni
Na deser Ewa robi brownie - zaskakujące, bo z patelni! Ta receptura jest o tyle ciekawa, że do przygotowania ciasta nie potrzeba piekarnika, więc to idealne ciasto do przyrządzenia na przykład w akademiku czy wynajętym mieszkaniu, które nie ma dużej, w pełni wyposażonej kuchni.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 467. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.