2021-11-10

„Ewa gotuje”: Kolorowa podróż po europejskich kuchniach

Ewa Wachowicz przyrządza nietypowe dania z użyciem lokalnych produktów. Na początek przyrządza dynę piżmową według słynnej receptury na szwedzkie ziemniaki Hasselback. Daniem głównym jest chorwacki kotlet z Zagrzebia. Gospodyni pokazuje także, jak zakisić korzeń i natkę pietruszki. A na deser babeczki jogurtowo-cytrynowe.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Dynia po szwedzku
Jesienią w Polsce mamy dostępne różne odmiany dyni. Do wyboru są te kolorowe - ozdobne, jak też jadalne. Różnią się kolorem, wielkością i kształtem. Do przygotowania pierwszej potrawy Ewa Wachowicz wybiera dynię piżmową, przede wszystkim ze względu na jej kształt. Upiecze ją jak szwedzkie ziemniaki Hasselback, a potem podaje z gęstym sosem ugotowanym na świeżej żurawinie. Na liście potrzebnych składników tego dania są: dynia, oliwa, sól, świeży rozmaryn, ostra papryczka, świeża lub suszona żurawina, woda, cukier trzcinowy, sól i pieprz.

Mięsne danie po chorwacku
Po dyni piżmowej na sposób szwedzki gospodyni zaprasza na danie mięsne po chorwacku. Daniem głównym jest kotlet z Zagrzebia. Kulinarnie można go porównać do austriackiego sznycla po wiedeńsku lub szwajcarskiego cordon bleu. Jednak ktoś w Chorwacji wpadł na pomysł, aby go zwinąć jak naszą roladę śląską! Ewa Wachowicz podaje kotlety z domowym sosem na bazie ogórków konserwowych i dużej ilości natki pietruszki. Aby to wszystko w swojej kuchni przygotować, należy zaopatrzyć się w: kotlety cielęce, sól, pieprz, plastry szynki konserwowej i sera żółtego, mąkę, jajka, bułkę tartą, masło klarowane, śmietanę, ogórki konserwowe, czosnek, majonez, musztardę, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz cytryny.

Niesamowicie zdrowe kiszonki
Ewa Wachowicz już wiele razy mówiła, że kisić można prawie wszystko, a kiszonki są niesamowicie zdrowe. Gospodyni lubi eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem sięga po pietruszkę razem z nacią! Do słoików z pietruszką trafiają również: czosnek, ziarenka pieprzu, solanka i oliwa.

Jogurtowo-cytrynowy deser
Na finał są smaczne i niebywale proste w wykonaniu babeczki jogurtowo-cytrynowe. O przygotowaniu tego deseru trzeba pomyśleć odpowiednio wcześniej, ponieważ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. A w przepisie na ten wypiek znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka, proszek do pieczenia, soda, gęsty jogurt naturalny, skórka otarta i sok z cytryny. Do dekoracji potrzebne są: lukier z soku z cytryny i cukru pudru, karmelizowana cytryna oraz melisa cytrynowa.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 435. odcinku programu „Ewa gotuje”!

„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 435:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.