2022-11-07

Poznaj sposób Ewy Wachowicz na rozgrzanie się jesienią

Kiedy słoneczne, ciepłe popołudnia dają jeszcze wspomnienie lata, w jesienne wieczory może zaskoczyć nas chłód i dać się we znaki. Aktywnie spędzająca czas kulinarna ekspertka ma sposób, aby nawet w natłoku obowiązków rozgrzać się w takie dni. Podała przepis POLSAT.PL i wyjaśniła, jak go przyrządza. Oto jak zrobić napar, który uwielbia Ewa Wachowicz.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Zwodnicza jesień
W czasie spotkania z POLSAT.PL gospodyni programu „Ewa gotuje” miała przy sobie kubek termiczny i poprosiła o gorącą wodę do niego, zamiast poczęstować się kawą czy herbatą. Wrzątkiem zalała mieszankę korzennych przypraw. To właśnie jej własny sposób na rozgrzanie się. - Jesienią w ciągu dnia potrafi być całkiem fajnie jak latem, ale jednak mamy zimne poradniki i wieczory. Kiedy jest chłodniej, piję ciepłe napary - zdradza Ewa Wachowicz.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kuchnia, fit, podróże, zdrowe życie (@ewawachowicz)

Przepis na rozgrzewający kubek
Co jest w naparze Ewy Wachowicz? - Ja sobie do takiego kubeczka wrzucam troszkę plasterków imbiru, dosłownie dwa, trzy goździki, kawałeczek laski cynamonu i zalewam wrzątkiem. Można jeszcze dodać szczyptę kuminu. Bardzo dobrze komponuje się smakowo i jest pod względem właściwości rozgrzewających jest świetna na przyprawa - dodaje.

Odrobina słodyczy
Ekspertka zaznacza, że takiego napoju nie słodzi. - Zalewam przyprawy wrzątkiem, a jak wiadomo, w wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości. Natomiast kiedy robię sobie taki napar wieczorem, czekam, aż przestygnie i ma temperaturę około czterdziestu, pięćdziesięciu stopni Celsjusza. Wtedy dodaję jeszcze łyżeczkę miodu - zdradza rozmarzonym głosem. - Cudownie się po nim śpi. Rozgrzewa, sprawia, że nie mamy zimnych rąk oraz stóp. Jest fantastycznie. Naprawdę polecam! - mówi Ewa Wachowicz.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.