2021-12-03

„Ewa gotuje”: Chleb z garnka, jarskie kotlety i rustykalna tarta

Ewa Wachowicz przyrządza tradycyjne polskie dania w niekonwencjonalny sposób. Najpierw piecze domowy chleb, danie główne to kotlety ziemniaczane z pieczarkami, a na deser gospodyni proponuje tartę z gruszkami. Z myślą o Świętach Bożego Narodzenia w swojej kuchni u stóp Babiej Góry sięga po recepturę na kiszone pomarańcze. Co jeszcze w 438. odcinku programu „Ewa gotuje”?

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Domowy chleb na maślance
Co zrobić, aby upiec piękny okrągły chleb? Przede wszystkim potrzebny jest ciężki garnek żeliwny. Na liście składników są: maślanka, drożdże, cukier trzcinowy, mąka orkiszowa jasna, mąka żytnia razowa typ 2000, olej z pestek winogron, woda, sól, sezam jasny i czarny, czarnuszka, siemię lniane i olej ryżowy do natłuszczenia garnka. Po upieczeniu w żeliwnym garnku mamy piękny bochenek pysznego domowego chleba!

Jarskie kotlety ziemniaczane
Do tej bezmięsnej potrawy na danie główne trzeba przygotować: ziemniaki, jajko, mąkę, bułkę tartą, masło klarowane, pieczarki, cebulę, ser z niebieską pleśnią, sól i pieprz. Takie kotlety doskonale smakują z sałatką z pomidorów i cebuli.

Kiszone pomarańcze
Cytrusy były w PRL niebywałym rarytasem i pojawiały się w sklepach najczęściej w okolicy Mikołajek. Teraz mamy ich pod dostatkiem, więc możemy zajadać się nimi do woli lub... zamknąć w słoikach i zalać solanką. Po 3-4 tygodniach będą świetnym dodatkiem zarówno do dań na słodko, jak i do deserów. Do przygotowania kiszonych pomarańczy należy jeszcze przyszykować: sok z cytryn i sok z limonek, sól, korę cynamonu, ziarna kolendry, ziele angielskie, goździki i liść laurowy.

Rustykalna tarta z gruszkami
Do tego wypieku nie jest potrzebna specjalna okrągła forma z falistym brzegiem, ponieważ ciasto idzie do piecyka na zwykłej blasze piekarnikowej. A w przepisie znajdują się: mąka, cukier, masło, szczypta soli, jajko, śmietana, płatki migdałowe, gruszki, sok z cytryny, cynamon, cukier wanilinowy i bułka tarta.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 438. odcinku programu „Ewa gotuje”!

„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 438:

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.