2021-03-18

„Ewa gotuje”: Wegetariańskie pyszności dla każdego

Ewa Wachowicz proponuje smaczne potrawy nie tylko dla osób, które nie jedzą mięsa. Na przystawkę sałatka kalafiorowa, z którą pieczywo własnego wyrobu smakuje najlepiej. Na danie główne ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło. A ma deser ciasto szpinakowe z limonką. Wszystko to w 414. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.

Nie wszyscy widzą, że kalafiora można jeść na surowo! Dlatego na początek ekspresowa sałatka, do której potrzebne są tylko trzy składniki: surowy kalafior, uprażone orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstała smaczna i bardzo zdrowa sałatka kalafiorowa!

Sałatka z kalafiora jeszcze lepiej smakuje ze świeżym pieczywem! Dlatego następne danie gospodyni to domowy chleb orkiszowy aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami. Pieczywo zaskoczy zarówno smakiem, jak i formą. To chleb w kształcie wieńca! Do przygotowania tego wytrawnego wypieku potrzebne są: mąka orkiszowa jasna, drożdże, cukier trzcinowy, letnia woda, sól himalajska, oliwy. A do zrobienia bardzo aromatycznej pasty do smarowania na wierz chlebowego ciasta: cebula, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylia i oliwa z pomidorów.

Danie główne może być dla wielu zaskoczeniem! Gospodyni programu proponuje na nie chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło. Składniki do tej potrawy to: ziemniaki, sól, rozmaryn i oliwa. A do sosu, który dopełni danie: cebula, czosnek, masło klarowane, puszka pomidorów, kilka pomidorów suszonych w oliwie, sól, pieprz, oregano i kminek mielony.

Na koniec Ewa Wachowicz zaprasza na coś słodkiego. Tym razem na deser ciasto szpinakowe z limonką. Do słodkiego wypieku potrzebne są: jajka, ksylitol, mąka jaglana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, skórka i sok z limonki, mrożony szpinak, a do podania ciasta na stół: konfitura wiśniowa i masło.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 414. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.