2020-12-17

„Ewa gotuje”: Wigilijne dania gospodyni programu

Ewa Wachowicz prezentuje potrawy, które królują na jej świątecznym stole. Co w tym roku zaplanowała prowadząca? Pasztet z czerwonej soczewicy, moczkę, czyli słodką zupę piernikową oraz krokiety ziemniaczane z wędzonym łososiem. A na deser makiełki z bakaliami. 410. odcinek programu „Ewa gotuje” w sobotę 19 grudnia o godz. 10:10.

Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.

Na początek kolacji wigilijnej przystawka w postaci pasztetu z czerwonej soczewicy. Do przygotowania potrawy potrzebne są: ugotowana i wystudzona soczewica, klarowane masło, pokrojona w kostkę cebula, starta marchewka, utarta w moździerzu gorczyca, słodka wędzona papryka, kurkuma, pieprz ziołowy, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułka tarta i sól. Wymieszaną masę pasztetową należy przełożyć do formy, posypać czarnuszką i upiec. Po ostudzeniu gotowy pasztet podajemy z żurawiną.

Następnie przepis gospodyni na wigilijną zupę, którą jest moczka, czyli piernikowa polewka. Do przygotowania tego dania potrzebne są: namoczone przez noc w ciepłej wodzie pierniki, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, cynamon, kompot z suszu (wędzona gruszka, śliwka i jabłko) wraz z owocami, przyprawa do pierników i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, potem miksujemy. Słodko-kwaśną piernikową zupę podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi.

Kolejnym daniem są krokiety pieczone z wędzonym łososiem. Do przygotowania wigilijnej potrawy potrzebne są: podsmażona na klarowanym maśle cebula, posolone puree ziemniaczane, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wędzony łosoś, posiekany koperek, jajko i bułka tarta. Krokiety obtaczamy w mielonych płatkach migdałowych i pieczemy w piekarniku. Do tego barszcz czerwony na domowym zakwasie i pyszne wigilijne danie można podawać na stół.

A na zwieńczenie Wigilii gospodyni wybrała makiełki. Do tego słodkiego deseru potrzebne są: namoczony przez całą noc i podwójnie zmielony mak, roztopione i lekko przypalone masło, żółtko, namoczone w ciepłym mleku kajzerki, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki, suszone morele i śliwki, orzechy włoskie, miód i sztywna piana z białka jajka. Masę makową schładzamy w lodówce i po trzech godzinach podajemy gotowy wigilijny deser, który przyozdabiamy suszonymi morelami i płatkami migdałów.

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów 19 grudnia w programie „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.