2020-03-27

Mieszane Sztuki Kulinarne w „Tylko Jeden”. Zobacz wideo!

Blanka Lipińska aż zaniemówiła. Który z zawodników ją zachwycił? W czwartym odcinku prowadząca „Tylko Jeden” zorganizowała specjalistom od MMA wyzwanie spoza ich świata. W zaledwie godzinę musieli przyrządzić posiłek wymagającej autorce vloga „Gotowanie dla idiotów”, mając do dyspozycji wyłącznie zawartość spiżarni Domu Fightera. Jak im poszło?

Oglądaj „Tylko Jeden” online na IPLA.TV.

Apetyczne zapachy nie w smak były będącym na ścisłej diecie uczestnikom piątkowej walki. Z takim wyzwaniem mierzyli się Piotr Walawski i Bartłomiej Gładkowicz. W swoim żywiole znalazł się za to szef kuchni jednej z warszawskich restauracji - Karol Wesling.

Jego stek z tuńczyka na salsie z mango odebrał mowę pisarce. Blanka Lipińska z pełnymi ustami wycedziła tylko: - Nie mieli z Tobą szans, ale godnie walczyli...

Jak wyglądały przygotowania zawodników MMA w roli kucharzy? Mamy fragment wideo:

A oto sekretny przepis na stek z tuńczyka Tom Yum na salsie krewetkowej chilli mango z trawą cytrynową i kolendrą w wydaniu Karola Weslinga:

Składniki:
- stek z tuńczyka ok. 120 gr (około 1,5 cm grubości)
- krewetki oczyszczone, sparzone ok. 3-4 sztuki (6-8 cm długości)
- dojrzałe świeże mango (2 plastry około 0,5 cm grubości)
- papryczka chilli (2,3 cienkie plasterki)
- świeża kolendra
- mała czerwona cebula (połówka)
- ząbek czosnku
- limonka
- mleczko kokosowe (2 łyżki)
- trawa cytrynowa (około 3 cm cienkiego szczytu)
- imbir (pół łyżeczki)
- pasta Tom Yum (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Stek z tuńczyka umyć, odstawić na papier, następnie delikatnie natrzeć go cienką warstwą pasty Tom Yum, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z limonki. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na jedną godzinę. Wersja z pastą, jest wersją opcjonalną, którą wykorzystałem z danych mi produktów w trakcie programu, spokojnie wystarczy tylko sól i świeży pieprz z młynka, ponieważ nie pasta, a nasza krewetkowa salsa pod świeżą rybą odgrywa tu kluczową rolę.

Salsa:
W drobną kostkę (3-5 mm) pokroić ugotowane dobrze schłodzone krewetki oraz jeden plaster mango. Cebulkę, czosnek, trawę cytrynową i imbir drobno posiekać. Każdy produkt odseparowany od siebie odstawić w osobnych naczyniach. Ewentualnie na desce z odstępem.

W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności szklimy cebulkę z czosnkiem na średnim ogniu, następnie dodajemy trawę cytrynową i imbir. Po kilku sekundach, mieszając, dorzucamy krewetki i dodajemy sok z ćwiartki lub połówki limonki. Smażymy około trzydziestu sekund, po czym dodajemy dwie łyżki mleczka kokosowego, posiekane chilli i mango. Smażymy krótko na większym ogniu, często mieszając. Mniej więcej pół minuty aż do momentu redukcji, połączenia się masy poprzez złapanie kleju od mango i mleka.

Tylko Jeden w piątek o godz. 22:35 w Telewizji POLSAT.

Oficjalny profil „Tylko Jeden” na Instagramie - @tylkojeden.polsat