2018-02-07

Maciej Nowak: Co jest teraz modne w kuchni? Glocal!

0

Juror programu „Top Chef” dla POLSAT.PL o kulinarnych upodobaniach uczestników show. Znany krytyk opowiedział o zmianach, które zaszły w ciągu pięciu lat istnienia produkcji. Jaki styl gotowania stał się modny zdaniem Macieja Nowaka?

W jury programu „Top Chef” zasiada od pierwszej edycji i podkreśla, że od momentu rozpoczęcia show tendencje w gastronomii bardzo się zmieniły. - Pięć lat to bardzo długi czas, ale nie czas znudzenia. Kiedyś hitem były rozmaite piany, syfony i nowoczesne struktury, których ja akurat nie znoszę. A dziś? Uczestnicy programu zwracają się do produktów regionalnych, kultywują tradycje wyniesione z domu, a przy tym są światowi. Homary, krewetki i różnego rodzaju skorupiaki, które jeszcze do niedawna były trudno dostępne, dla nich są codziennością - tłumaczy w rozmowie z POLSAT.PL Maciej Nowak.

Znawca kulinarnych sekretów przyznaje, że adepci gotowania obecnie bardziej doceniają wartość kuchennych przepisów zarówno swoich mam, jak i babć. - Znaczenia nabrało dla nich pojęcie glocal, czyli połączenie globalnego i lokalnego. Respektują miejsce, z którego pochodzą, ale mają przy tym światowe aspiracje. Nie robią jednak tego bezmyślnie. Do międzynarodowych mód dokładają bardzo dobre polskie produkty - podkreśla znany smakosz. Krytyk mówi też, że wśród uczestników programu zmieniło się postrzeganie towarów krajowych. - Wiedzą, że Polska jest potęgą owoców i warzyw. Nasze rolnictwo nie jest jeszcze aż tak przesycone chemią, jak w innych zachodnich krajach. Nasz ziemniak smakuje jak ziemniak, a jego zarejestrowanych odmian mamy ponad sto. Różnorodność jest ogromna, a uczestnicy programu wiedzą, jak czerpać z niej to, co najlepsze - dodaje.

 

#takasytuacja @polsatofficial #topchefpolska #macieknowak #sesja #polsat

Post udostępniony przez TOP Chef Polska (@top_chef_polska)

Juror zauważył także, że wielu widzów pierwszych sezonów albo właśnie kończy szkoły gastronomiczne, albo już je skończyło, mimo że wcześniej nawet nie myśleli o obraniu takiego życiowego kierunku. - Kiedy oglądali pierwsze edycje „Top Chefa”, mieli po 15-16 lat. Teraz wnoszą na kulinarny rynek zupełnie nową energię i inne doświadczenia - twierdzi.

Bez wątpienia jesteśmy świadkami narodzin nowego kulinarnego pokolenia, które dzięki programom takim jak „Top Chef” może rozwijać i pokazywać swoje talenty szerszej publiczności. Czy ktoś z nich ma szansę zdobyć pozycję znawcy gastronomii na miarę Macieja Nowaka?

Joanna Grochal

„Top Chef” w marcu na antenie Telewizji POLSAT.

Zobacz także:
Grzegorz Łapanowski: Kuchnia jest lustrem osobowości
Wielki powrót programu „TOP CHEF” z nowym jurorem!”
Kulinarne słabości i koszmary Wojciecha Modesta Amaro

Komentarze
© Polsat