2016-09-21

Poznaj najobrzydliwsze dania, które zjadły gwiazdy

0

Uczestnicy „TOP CHEF. Gwiazdy od kuchni” zdradzili, jakie najdziwniejsze potrawy mieli okazję zjeść w swoim życiu.

Dalekie podróże często skłaniają do próbowania specjałów różnych kuchni. Jednak nie zawsze to, co bywa rarytasem w danym kraju, smakuje także osobom z innych kultur. Na własnej skórze przekonali się o tym uczestnicy kulinarnego show Polsatu „TOP CHEF. Gwiazdy od kuchni”.

- Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam były smażone świerszcze. Było w stanie Chiapas w Meksyku. Moja degustacja skończyła się na jednym świerszczu i postanowieniu niejedzenia niczego do końca wyjazdu - wspomina Anita Sokołowska. To nie była jedyna dziwna potrawa, której aktorka miała okazję spróbować. - W czasie ramadanu w Syrii napiłam się napoju z lukrecji, który wspomaga trawienie. Wypiłam tego taką ilość, że przez dwa dni leżałam w dreszczach w łóżku - dodaje.

Kulinarnych przygód nie brakowało także podczas podróży dziennikarza Polsat News, Bartosza Kurka. - Zjadłem kiedyś węża w Wietnamie. Zaczyna się od podania jeszcze bijącego serca zalanego wódką ryżową, a potem napięcie rośnie. Zjada się całego węża, z którego przygotowywano przy mnie wszystkie potrawy - opowiada Kurek.

Z kolei Rafał Maserak będąc w Chinach miał okazję spróbować fugu - najbardziej trującej ryby świata, która jeśli jest źle przyrządzona lub nieświeża prowadzi do paraliżu, a nawet śmierci. - Ale na szczęście przeżyłem to starcie - mówi tancerz.

Zaskakujących i egzotycznych potraw próbowały także inne gwiazdy kulinarnego show. Najsłynniejszy polski wróżbita Maciej Skrzątek w Azji degustował grillowaną żabę. W Korei Południowej pisarka Małgorzata Kalicińska próbowała „zupy dnia następnego”, czyli zupy na kaca - z gotowanym skrzepem świńskiej krwi. Natomiast Beata Oleszek z zespołu Jarzębina podróżując po Sardynii została poczęstowana serem z robakami.

Czy w programie „TOP CHEF. Gwiazdy od kuchni” uczestnicy będą musieli zmierzyć się z równie zaskakującymi składnikami?

TOP CHEF. Gwiazdy od kuchni” w środę o godz. 20:40 w Telewizji POLSAT.

Zobacz także:
Kulinarne emocje „TOP CHEF” w piłkarskim sosie
Magia i gotowanie, czyli kulinarny tarot na ekranie
Michał Bryś: Stres i presja, żeby być jeszcze lepszym
Szef „Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia” gra na perkusji!
Artysta kuchni podziwiany przez Markowską i Kowalską

Komentarze