Top Chef

kulinarne show
WIELKI FINAŁ
2. edycja


środa
20:35

powtórka: niedziela 14:15

Top Chef

W środę - 21 maja - dowiemy się, kto zostanie okrzyknięty drugim "TOP Chefem" w Polsce i wygra nagrodę główną - 100 tys. złotych. Ogłoszenie wyników odbędzie na żywo, ze studia, w którym realizowany będzie kulinarny show. Do boju o ten zacny tytuł stanie 3 finalistów 2. polskiej edycji programu "TOP Chef".  Każdy z nich jest mistrzem w swoim fachu, ale tylko jeden pozna prawdziwy smak zwycięstwa!
Do studia zaprosimy wszystkich 16 uczestników 2. edycji "TOP Chef". Zaprosimy również pierwszego zdobywcę tytułu "TOP Chef" - Martina Gimeneza Castro.  Kto okaże się zwycięzcą najnowszej, 2. serii tego słynnego programu? Przekonamy się już 21 maja!

 

***

 

„TOP CHEF” szturmem podbił polską widownię. Jesienią, w każdą środę widzowie oglądali zmagania profesjonalnych kucharzy. Emocjonowali się zaciętą rywalizacją, trzymali kciuki za swoich faworytów i żywiołowo komentowali kontrowersyjne niekiedy decyzje jury. Były niespodzianki, dramatyczne momenty i wyjątkowe nagrody. W studiu gościły sławy nie tylko kulinarne - jednym słowem jesienny sezon „TOP CHEF” ustawił poprzeczkę bardzo wysoko!

Jak będzie tym razem? Kto się zgłosił do programu? Czy odkryjemy talent na miarę Kubańczyka zakochanego w Polce i w Polsce, Martina Gimeneza Castro, finalisty poprzedniej edycji? Wszystkiego dowiemy się w najnowszych odcinkach drugiej edycji najlepszego kulinarnego show na świecie!

 

„TOP CHEF” to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych show na świecie, w którym walczą nie amatorzy, ale osoby zawodowo związane z gotowaniem. Jak pokazała poprzednia edycja show, mogą wziąć w nim udział zarówno szefowie kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Najważniejsza jest pasja gotowania i kreatywność. Tu wymagana jest perfekcja w każdym calu oraz wszechstronne zdolności. Trzeba umieć przyrządzić wyszukaną potrawę, ale nie tylko. Program sprawdza podstawowe umiejętności do bycia szefem kuchni, ale też poddaje próbie wszechstronność i kreatywność uczestników. Wszystko weryfikowane za pomocą kulinarnych zadań. Na kucharzy, wyłonionych w castingu, czekają stres, mordercze tempo, pułapki oraz nagroda główna - duże pieniądze. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych – przegrany musi spakować swoje noże i opuścić program.

 

Uczestników podczas kolejnych zadań oceni niezwykle profesjonalne jury, w niezmienionym składzie, na którego czele stanie ponownie Wojciech Modest Amaro. Wojciech Modest Amaro to właściciel warszawskiej restauracji „Atelier Amaro”, która jako jedyny polski lokal posiada prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin. Pozostali członkowie jury to: Joseph Seeletso, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz. Joseph Seeletso jest pochodzącym z książęcej rodziny Botswańczykiem, który kucharskie szlify zdobywał w londyńskim Westminster College. Jest członkiem prestiżowego Klubu Szefów Kuchni. Maciej Nowak to teatrolog, ale przede wszystkim najbardziej znany krytyk kulinarny, autor felietonów „Podróże kulinarne Macieja Nowaka”, publikowanych w Gazecie Wyborczej. Wreszcie jedyna kobieta w męskim gronie - Ewa Wachowicz, autorka cieszących się ogromną popularnością książek kulinarnych i producentka programu „Ewa gotuje”, który od 7 lat gości na antenie Telewizji POLSAT.

 

Prowadzącym program „TOP CHEF” jest Grzegorz Łapanowski - kucharz, który doświadczenie zawodowe zdobywał w kilkunastu restauracjach i gotował z najlepszymi, m.in. z Modestem Amaro, Kurtem Schellerem i Robertem Sową. Łapanowski jest autorem edukacyjnego projektu „Szkoła na widelcu”. Projekt ten jest skierowany do szkół i przedszkoli, a jego celem jest działanie na rzecz podniesienia jakości odżywiania w państwowych i prywatnych placówkach zbiorowego żywienia.

 

Pierwszą polską edycję kulinarnego show wygrał Martin Gimenez Castro, który już na początku lutego otworzył swoją pierwszą restaurację Salto, w centrum Warszawy.

 

Słynne „Spakuj noże i wyjedź!” (Pack your knives and go!) już po raz drugi w Polsce, tylko w Telewizji POLSAT!

 

Sponsorem programu są:

[]

KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 579Dodaj nowy wątek
00:23 | 19.11.2013
Darek sexi jest hihhi
dodał: megi Odpowiedz
Ten Darek mi sie podoba, seksowny co?!:) taki kucharz hmm:) Mysle ze super jest tez Malika bo jest zawsze w kazdy programie rzeczowa spokojna, ma pomysly, w sumie moze wygrac bo Slusarz juz i tak wzial nagrode :-) A Darus to sexi bejbe powinien robic pizze jak w tym odcinku bym przychodzila popatrzec by mi serwowal hehehe to tez jest sprzedaz!!!!!!!!
09:50 | 15.11.2013
Gessler
dodał: kucharz4000 Odpowiedz
Fatalna kuchnia , zachowanie godne sądu pracy za mobbing , coraz bardziej nazwisko Gessler działa mi na nerwy
19:42 | 15.11.2013
Odp.: Gessler
dodał: kkkkkk
W tym programie nie wystepuje Magda Gessler. Nie wypowiadaj się o czymś o czym nie masz bladego pojęcia.
14:06 | 16.11.2013
Odp.: Gessler
dodał: naska
nie było tu mowy o Magdzie Gessler, w odcinku wystąpił kucharz z ich "klanu" Mateusz czy jakoś tak
14:50 | 16.11.2013
Odp.: Gessler
dodał: pawel84
ale gotowali u Mateusza Gesslera i zapewne chodzi o niego wiec ty jak nie masz pojecia to zamilcz
21:19 | 18.11.2013
Odp.: Gessler
dodał: marianx3
Kuźniaka juz nie bedzie...
09:44 | 15.11.2013
Bakterie w drożdżach ??
dodał: kucharz4000 Odpowiedz
Hmm skąd są Ci filozofowie w kuchni , takie ZNAKOMITE JURY a nie zareagowali na BAKTERIE W DROŻDŻACH Skandal
18:35 | 14.11.2013
PIOTRUŚ
dodał: Anka Odpowiedz
Piotrek - jesteś Mistrzem, cudownie się Ciebie słucha i patrzy jak gotujesz. Widac, że masz pasję i kochas to, co robisz. Jesteś wspaniałym człowiekiem. Wierzę, że wygrasz TP CHEF!!! Trzymam kciuki
08:41 | 14.11.2013
pizzerman
dodał: luna Odpowiedz
Brawa dla tego kuchmistrza pizzerii, który uważa że w cieście drożdżowym garują BAKTERIE
23:20 | 13.11.2013
gessler
dodał: polkka Odpowiedz
Mialam ostatnio nieprzyjemnosc jesc w restauracji Pana Gessler w Sopocie, tragedia totalna. Dania tłuste, przesmazone, bez finezji. Losos byl spalony na wior, na co Pan Kelner rzekl, że kucharz tak ma, bo po usmazeniu wsadza jeszcze rybe do pieca. Ale zaplacic musialam. Ponizej krytyki...
23:16 | 13.11.2013
prowadzacy do kitu
dodał: polkka Odpowiedz
Ogladam Wasz program od poczatku, ale prowadzacy dziala mi na nerwy. Jest sztywny, bez energii. Dretwoooo!!!!! Pizzerai jest na tylach Chmielenej, przy rezydencji Diana, chyba ju ze 4 knajpy tam byly i padly.
13:00 | 14.11.2013
Odp.: prowadzacy do kitu
dodał: Sparrow
Zgadzam się że prowadzący jest drętwy. On jest też szefem kuchni a nie "Ibiszem" czy "Kammelem".
21:21 | 20.11.2013
Odp.: prowadzacy do kitu
dodał: piterrrr
prawadzacy to jakas porazka skad oni go wzieli bez jaj
22:16 | 13.11.2013
parę słów refleksji...
dodał: tobo Odpowiedz
Bardzo fajny program. Gotować nie potrafię, może dlatego prawie z zachwytem patrzę na poczynania zawodników - z chęcią zjadłbym to co oni lub jury uznaje za niejadalne :) Z dużym niesmakiem obserwowałem zachowanie poprzedniego "autoryteta" - z klanu Gesslerów. Jeśli profesjonalizm polega na deptaniu pracowników/współpracowników to jest faktycznie mistrzem. Taki "master" i musiał przyjechać do Polski by tu pokazać swój "kunszt"? Konkurencja pod jego dozorem to wyjątkowo przykry i zupełnie niestrawny epizod tego bardzo interesującego programu.
21:46 | 13.11.2013
kuchnia
dodał: Andrej Odpowiedz
Dla mnie jest najlepszym szefem Wojciech Modest Amaro co wybrał kuchnię która jest największym w całym Polsce najlepszym on jeszcze jest przyjacielski człowiek i jak widać świetny kucharz!
21:31 | 13.11.2013
OPINIA
dodał: Dudo (KUCHARZ) Odpowiedz
Fantastyczny program jestem pod dużym wrażeniem pomysłu i realizacji. Fajni ludzie. Gratulacje!!!